Postgraduaatsopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen

Kinderen met neurologische aandoeningen vertonen beduidend motorische problemen vanaf de geboorte tot volwassenheid.

De revalidatie van deze kinderen is bijgevolg een zeer belangrijk domein binnen de pediatrische revalidatie. In dit domein zijn er in het afgelopen decennium zeer veel nieuwe evoluties in de evaluatie (klinische en objectieve meettechnieken zoals objectieve bewegingsanalyse, medische beeldvorming) en behandeling (gespecialiseerde medische en therapeutische interventies) die heden in de klinische praktijk worden geïmplementeerd.

Hierdoor is er een grote vraag vanuit het werkveld (vanuit gespecialiseerde centra – diagnostische centra, dienstencentra, referentiecentra, medisch team) naar gespecialiseerde therapeuten, die inzichten hebben in deze technieken en interventies en hun therapiebeleid hierop kunnen afstemmen.

De opleiding beoogt voornamelijk een doorgedreven vorm van klinisch redeneren en het aanleren van klinische vaardigheden, gebaseerd op gefundeerde theoretische achtergronden, kennis van de pathologie en de nieuwe diagnostische en therapeutische & medische evoluties.

Hierbij wordt het belangrijk geacht om één uniforme opleiding te kunnen aanbieden in samenwerking met de verschillende academische instellingen en de ABBV – Association Belge Bobath – Belgische Bobath Vereniging.

De Nederlandstalige Bobath-NDT opleiding kan vanaf 2010 nog enkel via dit gezamenlijk initiatief gevolgd worden.

Deze opleiding wordt gezamenlijk georganiseerd door KU Leuven, Universiteit Gent en ABBV (Association Belge Bobath - Belgische Bobath Vereniging). 

Het postgraduaat loopt over een periode van 1 jaar en heeft een omvang van 30 studiepunten. 

Bekijk hier het programma van deze postgraduaatsopleiding.

Het maximaal toegelaten aantal is 24 studenten. De selectie gebeurt op basis van een inhoudelijke dossierbeoordeling (vb. diploma, behaalde graden, specialisaties, werkervaring, motivatie, …). De opleiding kan enkel doorgaan wanneer minimaal 20 studenten zijn ingeschreven. 

contactpersonen

Ann Govaere ann.govaere@ugent.be (Coördinator)

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Postgraduaatsopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen

Beschrijving

  Inschrijven:

  Er is een beurtrolsysteem wat betreft plaats van inschrijving voor deze postgraduaatsopleiding. Voor academiejaar 2022-2023 moet je inschrijven aan de Universiteit Gent

  Toelatingsvoorwaarden

  Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

  Opmerkingen

  Infoavond Postgraduaat Pediatrische Revalidatie bij neurologische aandoeningen: Datum : donderdag 28/04/2022 20h-21h30, online.

  Heeft u interesse in dit postgraduaat en wenst u meer informatie over het doel, de inhoud en opbouw, de toelatingsvoorwaarden en praktische organisatie, dan kan u aansluiten bij onze online infoavond.  Het Postgraduaat Pediatrie richt zich tot kinesitherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten die werken met kinderen met centraal neurologische aandoeningen. 

  Geïnteresseerd ? Stuur dan een e-mail naar : ann.govaere@ugent.be (graag als onderwerp : inschrijving infoavond PGPReval)