Management & Leadership voor Artsen

Artsen die een managementuitdaging aangaan, zijn vanuit hun basisopleiding tot artsspecialist momenteel onvoldoende geschoold. In deze opleiding worden de basisprincipes van ziekenhuismanagement en de uitdagingen van leidinggeven en leiding nemen toegelicht en besproken.

Deze zesdaagse opleiding moet de arts-manager van de toekomst klaarstomen om met andere collega-managers in discussie te kunnen gaan, kritisch te reflecteren en de zorgorganisatie helpen om zich stap voor stap verder te ontwikkelen en aanpassen aan de voortdurende interne en externe uitdagingen.

Meer info over de opleiding vindt u hier

Over een periode van 18 maanden worden 3 basismodules aangeboden van ieder 2 dagen. De deelnemers ontvangen tussentijds korte opdrachten of suggesties w.b. literatuur ter voorbereiding van de volgende bijeenkomst.

1ste module: Fundamenten van ziekenhuismanagement & leiderschap 

  • Zaterdag 10 februari 2024: Ziekenhuiswet en regelgeving, bevoegdheidsverdelingen VlaamsFederaal, overzicht van de verschillende rollen van de actoren (RIZIV, Orde, Provinciale Commissie, Justitie, …), organisatie eerstelijn, beroepsaansprakelijkheid en arbeidswetgeving.
  • Zaterdag 20 april 2024: Werking van het ziekenhuis (rol raad van bestuur, medische raad, hoofdgeneesheer, diensthoofd), hospital governance, arbeidswetgeving, algemene regeling en financiële regeling

2de module: Managementvaardigheden

  • Zaterdag 14 september 2024: Human Resources voor artsen, leiderschapsvaardigheden, veranderingsmanagement.
  • Zaterdag 7 december 2024: Constructief onderhandelen, vergadertechnieken, moeilijk nieuwsgesprek en mediatraining.

3e module: Kwaliteit en doelmatigheidsbeleid

  • Zaterdag 15 maart 2025: Werken met kwaliteitsindicatoren, patiëntgerichte zorg en multidimensionale kwaliteitsmanagementsystemen
  • Zaterdag 10 mei 2025: Technologische innovaties en health technology assesment (HTA), praktische inzichten in crisisbeheer, omgaan met patiëntveiligheidsincidenten en toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg

Zaterdag 14 juni 2025: afsluitend event met projectvoorstelling.

Een volledig programma kan u vinden op de website van Zorgbeleid

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Management & Leadership voor Artsen

Beschrijving

Geïnteresseerden stellen zich kandidaat via het doorsturen van hun CV en motivatiebrief naar charlotte.vanderauwera@kuleuven.be.

Kandidaat stellen kan ten laatste op 11 december 2023. Wacht echter niet te lang, er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Later inschrijven is mogelijk, maar dan voor de opleiding die begin 2025 start. Zelfde concept, 1 jaar later.

Deelnemers die minimum 5 van de 6 dagen gevolgd hebben, een persoonlijk ontwikkelingsplan hebben bijgehouden alsook een intern managementvraagstuk voorgesteld hebben tijdens een posterpresentatie op het einde van de opleiding, ontvangen het Interuniversitair certificaat Management & Leiderschap voor Artsen.

Opmerkingen

Accreditering voor artsen wordt aangevraagd bij de Dienst voor Geneeskundige Verzorging van het RIZIV, onder de rubriek ‘Ethiek en Economie’.

Voor bijkomende praktische informatie kan u terecht bij: info@zorgbeleid.be

Indien u inhoudelijke vragen heeft, kan u contact opnemen met charlotte.vanderauwera@ kuleuven.be