De facetten van een endodontische behandeling: het hedendaags perspectief

Problem solving in endodontie

Het is noodzakelijk dat we uitmaken welke tand we endodontisch kunnen behandelen en welke tand niet. Tijdens deze eerste sessie (die ook interactief is) worden dilemma’s bij het behandelplan van gecompromitteerde tanden bediscuteerd. Dit gebeurt aan de hand van cases waarbij het denkproces bij de diagnose, de case selectie zelf, endodontische beschouwingen, restauratieve beschouwingen en de uitvoering van het behandelplan aan bod komen. Topics die aan de orde komen zijn zeker: wortelresorpties, tandanomalieën, de rol van CBCT in de diagnose en de behandelplanning, parodontale laesies van endodontische origine, en ook belangrijk de keuze tussen tandbehoud versus extractie bij implantaatoverwegingen.

 

Lessen geleerd uit 40 jaar endodontie.

De lange-termijn overleving van wortelkanaalbehandelde tanden en het lange-termijn succes van een endodontische behandeling hangen eveneens af van een aantal niet-endodontische factoren. Literatuur toont aan dat de nood aan extractie van wortelkanaal-behandelde tanden bepaald wordt door structurele en/of restauratieve falingen. Een aantal hebben we niet onder controle, en ik denk hierbij ook aan de patiënt zelf (fysiologische & gezondheidsmatige aspecten, alsook zorg dragen voor behandelde tanden), een aantal andere factoren dienen we wel onder controle te hebben. Deze zijn case selectie, de kwaliteit van de wortelkanaalbehandeling en het ‘fundament’ voor een restauratie (zij het direct, zij het indirect). Aan de hand van succesvolle en falende cases wordt een volledig endodontisch behandelprotocol voorgelegd (rekening houdend met zaken die vandaag anders hadden gekund). In de voorbije 40 jaar is veel veranderd (denk aan: het gemak van machinale preparatie, het belang van wortelkanaalirrigatie, activeren van irrigantia, de evolutie van de wortelkanaalsealers, pulpaire stiften noodzakelijk of niet, vitale pulpatherapie, minimaal invasieve endodontie, het belang van multidisciplinaire zorg, vergroting, endodontische chirurgie). 

Kan ik achteraf nog annuleren?

  • Kan u niet aanwezig zijn, geef dit dan steeds door via mail aan ntugent@ugent.be of naar ghall@ugent.be
  • Indien je meer dan 21 dagen (vóór de start van een hoorcollege) of meer dan 30 dagen (vóór de start van een les met practicum) annuleert, dan krijg je 75% van het inschrijvingsgeld terugbetaald.  25% blijft dus verschuldigd als administratieve kost. 
  • Indien je minder dan 21 dagen (vóór de start van een hoorcollege) of minder dan 30 dagen (vóór de start van een les met practicum) annuleert, dan krijg je niets terugbetaald.

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

De facetten van een endodontische behandeling : het hedendaags perspectief

Beschrijving

Doelgroep: Algemeen tandarts - tandarts specialisten

Accreditering: 20AE voor tandartsen aangevraagd

Inschrijven

Prijs
€ 240,00
Eventuele kortingsprijs afh. van uw profiel (zie winkelmandje)