Lachgas/zuurstofsedatie

Dit betreft een 3daagse cursus Inhalatiesedatie voor tandartsen, mondhygiënisten en assistenten. De lachgas-zuurstof inhalatie is een medicamenteuse ondersteuning bij vooral angstige patienten. Dit kan ambulant uitgevoerd worden in de tandartsstoel mits de nodige opleiding.

Binnen deze opleiding wordt aandacht besteed aan de plaats van lachgas binnen de angstbestrijding, de indicaties en contra-indicaties en worden de medische aspecten fysische, chemische en biologsiche aspecten besproken. Er wordt tevens aandacht besteed aan BSL (Basic Life support). Daarnaast zijn er demo's en praktijk oefeningen. 

De cursusinhoud stemt overeen met het advies van de Raad voor Tandheelkunde 2013. Voor deze cursus werd accreditering aangevraagd in de deelgebieden 0 (30 pnt); 1 (30 pnt); 2 (30 pnt) en 5 (30 pnt).

De cursustaal wordt gegeven in het Nederlands met zoveel mogelijk Engelstalige powerpointpresentaties. Er wordt een Engelstalig handboek voorzien. De schriftelijke toets mag afgelegd worden in het Nederlands, Engels of Frans.

 

Deze cursus bestaat uit een onderdeel zelfstudie en een onderdeel in de vorm van lesdagen. Er worden powerpointpresentaties beschikbaar gesteld en ter aanvulling een handboek. 

Tijdens de zelfstudie wordt ingegaan op volgende opleidingsonderdelen: 

  • ‘Niet- medicamenteuze behandelingsstrategieën’
  • Pijnstilling en aspecten van lokale anesthesie
  • Medicamenteuze behandelingsstrategieën: een continuüm
  • Plaats van de orale sedatie 
  • Juridische en ethische aspecten
  • Milieu en arbeidshygiëne 

Tijdens de lesdagen wordt ingegaan op verschillende opleidingsonderdelen.

De volgende editie gaat door van 5 tot en met 7 februari 2025.

Het programma van 2025 volgt nog. Het programma van de vorige editie geeft je een uitgebreide beschrijving van de lesdagen. 

Deze cursus gaat door in de Apollonialokalen 1P8 (THK) en in de lachgaslokalen. 

 

Campus UZ Gent 

Corneel Heymanslaan 10

9000 Gent

Route 25, 1e verdieping

 

Contactpersoon

Bij inhoudelijke vragen, aarzel niet om contact op te nemen met dr. Jakob Van Acker.

Voor praktische vragen kan u contact opnemen met de medewerkers van The GHALL.